dilluns, 30 d’abril del 2012

La plaça del Virrei Amat amb Can Sitjar


Quan al voltant de la plaça (fins el 1941 dedicada al poeta Joan Salvat Papasseit) hi circulaven els tramvies, hi trobem paisatges que es mantenen i d'altres que han desaparegut. Per exemple, l'edifici i la façana del Virrey Cinema es manté encara que no pas la seva funció. No així la plaça que als nostres dies està completament trasbalsada amb les obres dels nous accessos al metro. El carrer de Felip II moria a la plaça encara que més avall, a la alçada del carrer de Concepción Arenal, quedant tallat per unes naus industrials.

L'element més important de l'entorn a la fotografia és, sens dubte, la permanència encara de Can Sitjar, antiga casa senyorial dels marquesos de Castellbell, que posseïa terres des de la plaça i l'avinguda de Borbó fins al carrer d'Escòcia i la riera d'Horta. L'últim propietari fou la família Pujades. Després, passà a La Caixa, que l’enderrocà a principis dels anys 70 del passat segle per a construir el seu edifici, un gratacels.


Josep Maria Babí i Guimerà

3 comentaris:

  1. Bona tarda, Can Sitjar...em sona, però actualment no la situo. En la foto es pot observar de dreta a esquerra com va pujant el Passeig Fabra i Puig on desemboca el c/ Pi i Molist?

    Gràcies!

    ResponElimina
    Respostes
    1. A la dreta de la imatge al nort.

      Elimina
    2. El carrer que es veu al fons es felip II.
      És dir: Can Sitjar es ara ocupat per un edifici altíssim modern que hi ha a la plaça virrei amat (''un gratacels'')

      Elimina