divendres, 2 de febrer del 2018

L'Arxiu rep un llegat sobre Can Xiringoi i en fa una exposició


El passat dijous 25 de gener a les 18.30 h. va tenir lloc al vestíbul de l'Espai Via Favència (seu de l'Arxiu) la presentació de l'exposició que porta per títol "La família Armengol i Corominas. Can Xiringoi". El públic assistent va superar la trentena de persones, tant socis i sòcies com d'altres persones interessades en aquest esdeveniment.
L'elaboració i presentació de l'exposició i la xerrada històrica van anar a càrrec del company i president de l'Arxiu Jordi Sànchez i Ruiz. L'acte va comptar amb una convidada molt especial: la Pepita Armengol i Corominas, un autèntic testimoni històric d'una època passada. Per als qui encara la desconeguin, esmentar que aquesta dona és la darrera supervivient de les 13 generacions de la família Armengol que van néixer i viure a la masia de Can Xiringoi, entre els anys 1679 i el 1971.


També coneguda com a Ca n'Armengol, s'ubicava al número 1 del carrer de Prats i Roqué, al barri de Vilapicina. Disposava de diverses propietats, entre elles les que posteriorment van donar lloc a la cotxera d'Horta, després cotxera de Borbó, de tramvies i autobusos. El cas és que l'esmentada família ha conservat més de tres segles de documentació i que han donat a l'Arxiu Històric de Roquetes-Nou Barris. Fins ara el document més antic trobat data del 1734. Tot plegat ha estat gràcies a les gestions fetes pel Jordi, el qual en les seves recerques històriques va aconseguir contactar ara fa uns anys amb la Pepita. De fet, part d'aquesta magnífica i irrepetible donació ha servit per fer realitat l'exposició que s'exhibeix a la seu de l'entitat.


A les 19.00 h. va començar la xerrada a càrrec del Jordi. Bàsicament va consistir a explicar com va elaborar l'exposició i com està dividida. Aquesta vegada no va fer servir un PowerPoint perquè va voler fer-la més propera al públic, en base a les imatges dels plafons de l'exposició, i de cara a què tothom participés fent preguntes i comentaris. El resultat és un conjunt de 23 plafons amb una presentació, un arbre genealògic de la família Armengol i Corominas format per set quadres, i aspectes temàtics diversos acompanyats d'imatges i explicacions: història de la masia, la cotxera de tramvies, la mina d'aigua, la finca de Barral del Botxí (a la Trinitat), la finca del Torrent d'en Faté (a Porta), la casa del carrer de Sant Pere i Sant Pau, les cases del carrer Gran de Sant Andreu, la finca de Vilatriu (a la Sagrera), la Torre del Fanch (a la Sagrera), les cases del carrer d'Estévanez (a la Sagrera), les cases del carrer de Virgili i Sant Narcís, les cases del carrer de Santa Eulàlia, el camp de futbol i la reivindicació del nom de Can Xiringoi.


D'altra banda, va explicar que en aquests darrers anys està fent una gran recerca històrica al voltant de les masies en l'Arxiu Històric de Protocols de Barcelona, motiu pel qual el descobriment de nova documentació no fa més que reescriure i reconstruir la història de Nou Barris. De pas va agrair al seu amic Xavi per l'ajut que li proporciona en la recerca documental. Finalment, va comentar que la present exposició és en veritat un acte de reconeixement d'uns valuosos documents familiars mantinguts durant més de tres segles, i que ara la Pepita dóna a l'Arxiu, i alhora també és un acte d'homenatge i d'agraïment a la família Armengol i Corominas. Acabada la xerrada es va lliurar un petit detall i el carnet de sòcia honorífica de l'Arxiu a la Pepita com a agraïment a la donació feta a l'entitat, fet que va ser respòs amb un fort aplaudiment del públic assistent.


Per als qui estiguin interessats a veure l'exposició, us informem que romandrà visitable gratuïtament per a tot el públic en general (molt recomanada per a estudiants i historiadors) al vestíbul de l'Espai Via Favència, fins el dijous 22 de febrer.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada