dissabte, 3 de març del 2018

L'Arxiu fa jornada de portes obertes al seu local social


El passat dissabte 24 de febrer al matí l'Arxiu Històric de Roquetes-Nou Barris va fer una jornada de portes obretes del seu local social de Via Favència. Dins l'any dedicat a la documentació, l'objectiu ha estat donar a conèixer les instal·lacions actuals de l'entitat a aquelles persones que encara no ho coneixen amb l'oportunitat d'accedir a aquells espais únicament permesos a les persones que assíduament hi col·laboren.
Entre les 10.00 h. del matí i fins a les 13.00 h. del migdia van passar diverses persones, entre socis i sòcies, veïns i veïnes dels baris del districte i públic en general. Els bons resultats obtinguts plantegen la possibilitat de fer noves jornades de portes obretes més endavant, en els propers mesos i als anys següents com una nova activitat fixa.
Per als qui encara no ho sapigueu, la seu social de l'Arxiu es troba a l'edifici conegut com a Espai Via Favència, al número 288A de la Via Favència, davant la biblioteca de Roquetes, sobre un tram cobert de la ronda de Dalt, a cavall dels barris de Verdum i Roquetes. Al cantó muntanya tenim el carrer de Jaume Pinent i al cantó mar el carrer de Joaquim Valls. 


L'edifici, de planta baixa, també acull les seus de Projectart-Nou Barris Televisió i de 9 Barris Acull. El vestíbul principal, destinat a fer exposicions i xerrades, és compartit per totes tres entitats. El local de l'Arxiu disposa de dos nivells. El nivell superior, on hi ha l'accés principal del públic mitjançant una rampa que dóna al vestíbul, entrant a mà esquerra hi ha la sala de consulta Francesc Pujol, on el públic que ve a consultar el fons documental pot accedir i disposar de cadires i una gran taula central. Allà també treballa gent que col·labora habitualment i inclou, a més, el fons fotogràfic, bona part del fons d'imatge i so, material restringit o no consultable i els llibres de col·lecció local dedicats als territoris dels actuals districtes de Nou Barris, Sant Andreu, Horta-Guinardó, així com del parc de Collserola.
A l'altra cantó hi ha l'anomenada sala de treball Collserola-Miquel Tormos, on la gent que col·labora fa ús dels ordinadors, es conserva el material de treball de cada persona voluntària i hi ha el fons pendent de donar entrada.


El nivell inferior, que és nivell de carrer, hi ha el magatzem on es guarda la resta del fons documental com ara llibres, mapes i plànols, cartells, premsa, documentació, donacions, revistes i dossiers, a més de la resta del fons d'imatge i so. Inclou també l'Aula de Collserola, el Memorial del Mental i l'Arxiu del Moviment Ciutadà. Altres dependències són un traster i una sala que dóna accés al carrer, entrada exclusiva de la gent que ve a col·laborar i disposa de claus d'accés. Un petit ascensor permet accedir als dos nivells en cas d'haver de transportar material pesant o bé persones de mobilitat reduïda.
Si bé al present blog hi ha una descripció al voltant de qui som, què fem, on col·laborem, què publiquem i quines activitats desenvolupem, així com dels diferents tipus de material documental emmagatzemat, va haver l'ocasió de poder-ho apreciar de més a prop, la qual cosa podria motivar un augment dels socis i sòcies i de gent que vingui a efectuar consultes.


Bona part dels companys i companyes de l'entitat van estar presents per donar les corresponents explicacions i respondre als dubtes i comentaris del públic visitant, el qual va poder visitar tant el local social com també l'exposició "La família Armengol i Corominas. Can Xiringoi". L'experiència, força satisfactòria reflecteix una vegada més que som una entitat atractiva i interessant, que estem a l'alçada de les expectatives de les persones més exigents, i que al públic en general l'interessa cada vegada més conèixer la memòria històrica local, la cultura dels barris i el patrimoni històric més desconegut. I això ens enorgulleix perquè entre tots plegats farem una ciutat millor per a nosaltres i que alhora sigui referent per a d'altres.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada