diumenge, 4 de desembre del 2016

L'Arxiu participa en la ruta guiada del passeig de Fabra i Puig


El passat dissabte dia 26 de novembre va tenir lloc la passejada de barri del passeig de Fabra i Puig que portava per títol "La rambla amunt i avall". Aquesta activitat, emmarcada dins de la Festa Major de Sant Andreu 2016 ha estat possible gràcies a l'acord de col·laboració entre l'Arxiu Històric de Roquetes-Nou Barris i el Centre d'Estudis Ignasi Iglésias (CEII).
El punt de sortida va ser a la rambla de Fabra i Puig amb el carrer Gran de Sant Andreu, davant del bar Colòmbia, a les 11:00h. del matí. La gran assistència de públic, al voltant d'una seixantena de persones, va obligar a formar dos grups de visitants on van participar explicant cadascuna de les parades el Pau Vinyes (membre del CEII) i i l'Arnaldo Gil (company de l'Arxiu) d'una banda, i el Jaume Seda (membre del CEII) i el Jordi Sànchez (company de l'Arxiu i president de l'entitat) d'una altra.


Alguns dels elements que es van destacar foren, entre d'altres, Can Guardiola, les cotxeres d'autobús, el carrer de les Monges, el cinema Odeon, el carrer de les Filatures, el cinema Victòria, l'economat, el complex esportiu del Fabra i Coats, el pilar de l'aigua, el ferrocarril, la masia de Can Ràbia, l'eixample de Sant Andreu, el cinema Astor, la primera casa de la rambla de Santa Eulàlia, les esglésies nova i vella de Santa Eulàlia, la plaça del Virrei Amat, Ca n'Artés, Can Basté i el pont sobre l'antic camí.
Al llarg de l'itinerari es va recórrer el tram original projectat de la rambla que anava del carrer Gran de Sant Andreu fins al camí de Santa Eulàlia (actual carrer de Vilapicina/Pere d'Artés). Durant el recorregut es van exposar els punts emblemàtics i històrics que van marcat part de la història Sant Andreu, com l'acte d'inauguració de 1890 i les persones que hi van intervenir, les primeres cases, així com els límits de les nou heretats o finques sobre les quals es va urbanitzar el passeig de Fabra i Puig: Engràcia Batista, Camp d'en Nadal, societat Puig i Fabra (després Fabra i Coats), Can Ràbia, Torre del Molí de Vent, Can Solà, Can Sitjà, Torre dels Anglesos i Can Basté.


El públic assistent va quedar força satisfet amb les explicacions donades. Per això és d'esperar properes col·laboracions entre el CEII i la nostra entitat pel caràcter enriquidor de les activitats conjuntes a l'hora de recuperar i difondre la memòria històrica i la defensa del patrimoni.
La decisió de fer aquesta passejada al llarg de la rambla i passeig de Fabra i Puig no ha estat pas per casualitat. Cal recordar que enguany es commemora el 150è aniversari del naixement de Ferran Fabra i Puig (Barcelona 1866-1944), segon marquès d'Alella, alcalde de Barcelona entre 1922 i 1923, enginyer industrial i polític que, juntament amb el seu germà Romà, va dirigir la companyia tèxtil Fabra i Coats i va finançar la construcció de l'observatori astronòmic de la Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona al Tibidabo, més conegut com a Observatori Fabra. I en aquest sentit, a més de la Unió de Comerciants Fabra Centre, l'Arxiu Històric de Roquetes-Nou Barris també ha participat en l'efemèride amb el desenvolupament d'algunes activitats culturals.


Fotos: AHRNB i Omnium.cat

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada