divendres, 13 d’octubre del 2017

L'Arxiu organitza una ruta de l'aigua a Nou Barris amb motiu de les Jornades Europees de Patrimoni


El passat diumenge 8 d'octubre va tenir lloc la passejada de barri "Aigua Viva" dedicada a descobrir una part de la història i del patrimoni de l'aigua a Nou Barris. L'activitat es va emmarcar dins les Jornades Europees de Patrimoni, una iniciativa conjunta del Consell d'Europa i la Comissió Europea on hi participen cinquanta els europeus signataris de la Convenció Cultural Europea. Són unes jornades de portes obertes amb l'objectiu de promoure l'accés al patrimoni cultural. El programa, de caràcter anual, ofereix durant un cap de setmana l'oportunitat de visitar monuments, museus i zones d'interès cultural.
La ruta, que tingué l'assistència d'una trentena de persones, va comptar amb les explicacions dels companys Arnaldo Gil i Ricard Fernández i la col·laboració auxiliar dels companys Antonio Pascual, Antonio Silva, Montse Argente i Jesús Aguilar. L'ocasió es va aprofitar per posar a la venda el butlletí número 107 de la col·lecció "Petit Arxiu".


El punt de trobada va ser a la plaça de Karl Marx a les 10.00 h del matí. Des d'allà el grup es va dirigir a la masia de Can Sant Genís, rere el mur de la plaça. Encara conserva l'estanc de l’entrada on brolla l’aigua procedent de les tres mines ubicades a la riera de Can Sant Genís i visibles a la vall de  Can Masdéu.
Pel camí Antic de Sant Llàtzer i la carretera Alta de les Roquetes es va arribar fins al torrent de Can Baliarda, nom provinent de la font i de la petita barriada rere el cementiri d’Horta. El torrent neix a la part alta i discorre pel mig d’aquesta. Posteriorment es va veure barrat per la construcció de la carretera Alta de les Roquetes i la ronda de Dalt, per continuar per darrera de la benzinera de la plaça de Karl Marx, on passa a dir-se torrent de Can Carreras.


Després es va agafar camí cap al barri d'Horta pel pont sobre la ronda de Dalt, el passeig de la Vall d'Hebron i el passeig de Valldaura per arribar fins a un tram de l'aqüeducte de Dos Rius que té la singularitat d'endinsar-se en un habitatge, una imatge que, certament, no va deixar a ningú indiferent. L'origen d'aquesta infraestructura es remunta a finals del segle XIX quan la societat Palau García y Compañía va adquirir entre 1857 i 1865 els drets sobre les conques de les rieres de Rialp i Canyamars per conduir-les a Mataró. El 1868 es van traspassar els drets a la societat belga Companyia d’Aigües de Barcelona. A partir del 28 de març de 1871 va començar la distribució d'aigua des de la comarca del Maresme fins a Barcelona. Aquest peculiar aqüeducte encara compleix la seva funció de transportar aigua a pressió.


La ruta va continuar pel torrent de Can Carreras, nom que rep de la masia del mateix nom. Actualment es pot apreciar el seu recorregut pel carrer que té el seu nom. Ja al parc Central de Nou Barris es conserva un tram de l'aqüeducte del Baix Vallès, rehabilitat i integrat al paisatge reconvertit en un pont que permet travessar sobre un gran llac. Aquest aqüeducte va ser projectat per Andreu Marí el 1871, qui posseïa drets sobre les aigües a les rieres de Ripoll i de Caldes, i finançat pel banquer Manuel Girona. Feia 18,351 quilòmetres i conduïa més 1.700 metres cúbics d’aigua cada dia. El 1881 l’explotació va anar a càrrec de la Companyia d’Aigües de Barcelona que, a l’any següent, es va constituir com a Societat General d’Aigües de Barcelona (SGAB). Antigament hi havia el barranc del torrent de Can Carreres que separava els districtes d’Horta-Guinardó i de Nou Barris, dificultant el pas per la seva pendent.


Sortint del parc pel passeig de Fabra i Puig, es va continuar pel passeig d'Urrútia, els carrers de Feliu i Codina i d'Hedilla, punt on encara es pot apreciar en un passatge particular un tros de canalització d'aqüeducte descobert visible al rebaixar-se el terreny per poder donar entrada a un pàrquing.
Travessant el passeig de Fabra i Puig es va arribar al límit entre el barri de Can Peguera i el parc del Turó de la Peira. Al Casal de Gent Gran van aparèixer a la paret les restes de l’antiga mina. Vorejant el parc i sortint pel passeig de la Peira el grup va fer aturada a Les Basses, on durant molts anys va existir una font molt popular de la masia de Can Sabadell que prenia les aigües de la mina. Amb el temps va desaparèixer i es va perdre definitivament al netejar-se el mur de la plaça, però actualment encara s'aprecia la boca tapiada d’aquesta mina.


La passejada va continuar pels carrers de Montmajor, Montsant Sant Iscle i Nil per endinsar-se fins el passatge del Nil, un espai sense urbanitzar on es pot observar l'antiga llera del torrent de Can Piqué. Sortint del passatge la ruta va prosseguir en direcció al parc Central de Nou Barris pel passeig d'Urrútia fins a l'encreuament dels carrers del Doctor Pi i Molist amb Marie Curie, darrera l'edifici de l'antic Institut Mental de la Santa Creu, avui Seu del Districte de Nou Barris. Allà hi ha la caserna de la Guàrdia Urbana. Les obres de remodelació van permetre descobrir un gran dipòsit d'aigua i una fresquera. El primer recollia les aigües pluvials pels canalons de les teulades i es mantenien com a reserva per als possibles temps de sequera. Mentre que la segona era un espai on els antics obrers del manicomi posaven els seus aliments per a què es conservessin frescos. Ambdues infraestructures foren documentades abans de ser destruïdes per les noves instal·lacions.


Sortint del parc es va arribar pels carrers de Lorena, Alsàcia i Isard, tot creuant el passeig de Valldaura, fins a la rambla del Caçador, via que ressegueix el curs de l'antic torrent de la font de Canyelles, una gran cicatriu que separava els barris de Verdum i  Roquetes amb la Guineueta. A la part baixa era creuat pels aqüeductes del Baix Vallès i de Dos Rius. Caminant per l'interior del parc de la Guineueta es va sortir a la Via Favència, indret on, amb motiu de la construcció d’un pàrquing a la part superior del camp de futbol, es va fer visible tram d’aqüeducte, per la qual cosa es va informar de la seva existència a l’Ajuntament de Barcelona per a què prengués mesures contra la seva desaparició.


Finalment, seguint Via Favència en sentit Besòs es va fer una breu aturada per recordar els antics safareigs de les Vivendes del Governador. Després es va arribar a l'Espai Via Favència, seu de l'Arxiu, on va finalitzar la passejada. E públic assistent va aprofitar l'ocasió per visitar l'exposició "Aigua Viva" inaugurada el passat 28 de setembre. Els participants, molt satisfets per la ruta, resten a l'espera de la propera sortida que completi la visita dels elements històrics i patrimonials de l'aigua a Nou Barris.

Fotos: Piesgar i Ricard Fernández.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada